- Dayanıklılık Testi(AD)
Neredeyse tüm eğitim programları ve sertifikalar adayın sağlıklı ve zinde olmasını gerektirir.Bu sertifika adayın ırkına özgü forma sahip olduğunu standartlara uygun bir yapıya sahip oldugunun ispatıdır.Örneğin bir Alman Çoban Köpeği için bu test 12.5 millik bir koşudan ibarettir.
Koşunun ardından yorgunluk belirtisi göstermemelidir.Bunu başarabilmesi için uygun günlük egzersizleri alıyor olması gerektiği gibi anatomisi de ırkına uygun olmalıdır.AD testi Alman Çoban Köpeklerinde ve bir çok farklı ırkta zorunlu olan bir test olu ırk değerlendirmesi ve dolayısıyla kayıtlı olduğu kuruluş tarafından üreme hakkı elde etmesi için gerekli ve zorunlu bir testtir.
Koşunun ardından yorgunluk belirtisi göstermemelidir.Bunu başarabilmesi için uygun günlük egzersizleri alıyor olması gerektiği gibi anatomisi de ırkına uygun olmalıdır.AD testi Alman Çoban Köpeklerinde ve bir çok farklı ırkta zorunlu olan bir test olu ırk değerlendirmesi ve dolayısıyla kayıtlı olduğu kuruluş tarafından üreme hakkı elde etmesi için gerekli ve zorunlu bir testtir.
- BH-Refakat Köpeği Eğitimi
BH refakat köpeği sınavı eğitimi bütün köpek ırklarının katılabileceği bir eğitim programıdır. aynı zamanda SchH (Schutzhund) ve diğer sınavlar için basamak sınavıdır. bu sınavı geçmeden diğer sınavlara katılım mümkün değildir. sınav itaat ve trafik testi olarak iki bölümden oluşmaktadır.
1) BH İTAAT BÖLÜMÜ
BH sınavına girecek köpeğin en az 15 ayı doldurmuş, sağlık, kimlik kontrolü yapılmış ve aşılarının tamamlanmış olması zorunludur.Genellikle ikişer köpekli gruplar halinde yapılır, iki köpek idarecisi hakeme kendini ve köpeğini tanıtır. hakemin seçtiği bir köpek uzun yat pozisyonuna beklerken diğer katılımcı sınava başlar.
A- SEVK KAYIŞLI YÜRÜYÜŞ (15 PUAN):
Hakem işareti ile sınav başlar . Köpek çalıştırıcısını sevk kayışı ile sol tarafında rahat bir şekilde takip etmelidir. çalıştırıcı köpeğiyle birlikte 50 adım ileriye doğru gider, sonra geriye ters dönüş yapar. (geldiği istikamete doğru geri gider) en az 10 en fazla 15 adım normal yürüyüş en az 10 en fazla 15 adım hızlı yürüyüş gösterir hemen arkasından en az 10 en fazla 15 adım çok yavaş yürüyüş gösterir ve en az 10 en fazla 15 adım normal adım gider ve sağa/sola 90 derece dönüş gösterir. 10 adım gittikten sonra tekrar sağa/sola 90 derece dönüş gösterir ve 20 adım daha ileri gider. 20 adım sonra 180 derece ters dönüş yapar ve 10 adım sonra köpek idarecisi durur köpek oturur (ancak komut vermeden) hakemin işareti ile idareci takip komutu vererek köpeğiyle 10 adım gider ve sağa/sola 90 derece dönüş yapar, en az dört kişiden oluşan grup içerisine girer ve sekiz çizer en az bir defa sağ bir defa sol dönüş gösterir grup içerisinde köpek çalıştırıcısı durur köpeğide yanında komutsuz otur pozisyonu alır.Takip esnasında sevk kayışı sol elle tutulur ve sarkacak şekilde serbest bırakılır. Komutlar sadece çıkış noktalarında, hızlı ve yavaş yürüyüş'e geçişlerde verilebilir.
B- SEVK KAYIŞSIZ YÜRÜYÜŞ (15 PUAN):
İdareci ve köpek gruptan çıkıp , tasmalı yürüyüşü tamamladıktan sonra köpek otur pozisyonda iken sevk kayışı çıkartılır hakem işareti ile tekrar gruba girer sekiz çizer en az bir defa sağ bir defa sol dönüş gösterir ve grup içerisinde köpek idarecisi durur köpeğide yanında komutsuz otur pozisyonu alır, gruptan çıkarak başlangıç notasında temel duruş göstererek hakem işareti ile Sevk kayışlı takip yürüyüşünün aynısı kayışsız olarak yapılır.
C- HAREKET HALİNDE OTUR KOMUTU (10 PUAN):
İdareci sevk kayışsız yürüyüşü tamamladıktan sonra başlangıç noktasında temel duruş gösterir(Sevk Kayışsız). Hakem işareti ile takip komutu vererek ileriye doğru en az 10 en fazla 15 adım sonra rehber "otur" komutu verir ve durmadan köpeğin yanından 30 adım ileri uzaklaşır, köpeğe yüzünü döner ve durur. Hakemin işaretiyle köpeğin yanına geriye döner sonraki yat komutu için çıkış pozisyonu alır.
D- HAREKET HALİNDE YAT KOMUTU (10PUAN):
İdareci ve köpek takip komutuyla hareket ederler ve 10 adım sonra idareci "yat" komutu verir ve köpeğin yanından durmadan 30 adım ileri uzaklaşır , köpeğinin istikametine döner ve bekler. Hakemin işaretiyle idareci köpeği çağırır köpeğin idarecini yanına geldiğinde önünde durup oturması gerekmektedir.idareci komut verdiğinde köpek idarecinin sol yanına geçip oturur.
E- UZUN YAT BEKLE KOMUTU (10PUAN):
Sınava iki köpek katılır biri sınavı yaparken diğer köpek yat komutunda beklemek zorundadır. Sahibi en az 30 adım ileride sırtı köpeğe dönük bekler.
EN AZ ALINMASI GEREKEN TOPLAM 60 PUAN ÜZERİNDEN 42 PUANDIR. İTAAT BÖLÜMÜ TAMAMLANMADAN TRAFİK TEST BÖLÜMÜNE GEÇİLEMEZ.
2) BH TRAFİK TEST BÖLÜMÜ:
İdareci ile birlikte Köpek trafiğe açık bir alanda kalabalık insan grubunun yanından geçmeli, grup içinde oturmalı ve agresif davranmamalıdır.Sınavda bisiklet sürücüsü köpeğin yanından zil çalarak geçer köpek agresif davranış göstermemelidir.Köpek sahibine yaklaşan bir araba adres sormak için durur, pencereden sahibi bilgi verirken köpek agresif davranış göstermemelidir. aynı anda başka bir arabanın kapısı hızlıca kapatılır.Köpek uygun bir yere bağlanır, idareci köpek yalnız kalacak şekilde yanından uzaklaşır. Başka bir köpek, sahibi ile en az 5m mesafe ile geçerken bağlı köpek çok aşırı tepki göstermemelidir.Hareket halindeki bir kişi köpeğin yanından geçer bir süre ilerledikten sonra döner, köpek sahibiyle tokalaşır ve kısa bir sohbet eder. Köpek oturabilir yatabilir veya ayakta kalabilir ancak gelen kişiye tepki göstermemelidir
BH PARKURU
- Schutzhund-(SCHH)-A,1,2,3
Schutzhund 1800′lü yılların sonlarına doğru bugünkü Verein Deutsche für Schaferhunde kulübünün kurucusu ve Alman Çoban Köpeğinin babası Max von Stephanitz tarafından geliştirilmiştir ve bugünkü itaat- iz takibi eğitiminin ve özellikle koruma eğitiminin temeli olarak bilinmektedir.Stephanitz’in amacı Alman Çoban Köpeklerinin çalışma-itaat isteği ve zekasının eğitim ile değerlendirilmesi idi.Stephanitz bu yeni ırka oldukça güveniyordu ve bu ırkın Almanya’da polis ve askeri eğitim alanında kullanılması için çalışmakta idi.Stephanitz’e göre bu köpek oldukça gelişmiş koku,his,yüksek cesaret,korkusuz ve çeviklik gibi duyulara sahipti.Stephanitz işte bu inandığı özellikleri göstermek ve uygulamak için Schutzhund eğitimini düzenledi ve geliştirdi.Bugün Schutzhund eğitimi dünyanın birçok ülkesinde uygulanmakta ve güvenilir,dost,son derece cesaretli kruma ve arkadaş canlısı köpekler çıkarmaktadır.Schutzhund eğitiminin yarışmalarına binlerce köpek katılmakta ve günlerce bir stadyum dolusu insan bu yarışmaları izlemektedir.Yarışmayı kazanan kişi ve köpekler ise oldukça iyi bir ün sahibi olmaktadırlar.
İz takibi-İtaat ve Koruma
İz takibi-İtaat ve Koruma
İZ-Sürme(Bölüm A-Faehrte)
Çıkış noktası bir levha ile belirtilir.Çıkış noktasında bir süre(10-15 saniye)beklendikten sonra iz normal adımlarla yürünür.Şekil olarak I_I veya sandalya şekli olabilir.
Çıkış noktasından itibaren 300 adımlık izde ,iki eşya iz üstüne bırakılır son eşya izin bitiş noktasına bırakılır eşyaların ebatı 10cm uzunluğunda 3cm genişliğinde ve 1cm kalınlığında tekstil, deri veya ahşap malzemelerden olmak zorundadır, renk olarak zemin
renginden çok farklılık göstermemelidir.,iki 90 derece köşei zin U veya sandalya şeklini oluştumalıdır. Iz köpek sahibi tarafından uygulanır ve 20 dakikika bekletilmek zorunludur. Köpeksahibi çıkış noktasına gelmeden önce hakeme köpeğin ismini ve kendi ismini söyleyerek kaydını yapar. köpek çıkış noktasından izi takibe alır ve 10m'lik kayışta iz sürmeye başlar.sahibi 10m,lik mesafeye ulaşıncaya kadar bekler ve sonrasında 10m lik mesafeyi koruyarak köpeğini takip eder ve hiç bir şekilde olumlu veya olumsuz müdahele yasaktır.Köpek sakin istekli bir şekilde izi takip etmelidir.
Eşyaların bir tanesi birinci veya ikinci doğruların ortalarına koyulabilir ancak bunu daha önce hakeme bildermek zorunludur.ikinci eşya üçüncü doğrunun sonuna yani izin sonuna koymak zorunludur. Köpek ilk eşya ya geldiğinde kendiliğinden eşyayı işaret etmek
zorundadır.Bunu oturarak ,ayakta veya yatarak yapabilir ancak nasıl işaret edeceğini yine hakeme önceden bildermek zorundadır.Köpek eşyayı işaret edince sahibi köpeğin yanına gelir ve bulunan eşyayı havaya kaldırarak hakeme gösterir. Daha sonra komut üzerine köpek iz takibini sürdürür. Iz bitiminde son eşyayı bulunca aynı işlem tekrarlanır ve iz sürme hakeme bulunan eşyalar gösterilerek tamamlanmış olur.Hakem değerlendirmesini yapar ve puanını açıklar. Puanlama: iz sürme 80 puan iki eşya bulması 20 puan .Toplam alınabilecek en yüksek puan 100 puandır. En az %70 yani 70 puan almak zorundadır.
İTAAT(Bölüm B)
Çıkış noktasından en az 50 adım ileriye doğru tasmasız yürüyüş gösterilir,köpek istekli ve sahibine konsantre olarak canlı bir şekilde sol diz hızasında yürümelidir,sonra ters dönüşgösterir geldiği yöne doğru 10 adım normal yürüyüş gösterir ve hemen sonra en az 10 en fazla 15 adım hızlı yürüyüş hemen arkasından kesintisiz en az 10 en fazla 15 yavaş yürüyüş gösterir ve normal yürüyüşle devam eder 10 adım sonra sağ veya sola dönüş gösterir ,15 adım sonra tekrar sağa veya sola dönüş gösterir ve 20 adım sonra tekrar ters dönüş gösterir ve 10 adım sonra sahibi durur aynı anda köpek komutsuz sahibinin sol tarafında oturmak durumundadır.10 adım normal yürüyüş sonrası sol veya sağ dönüş yaptıktan sonra grup içine girer en az birer kez kişilerin etrafından sağ ve sol dönüş göstermelidir (8 çizmelidir )ve bir kez grup içinde oturmalıdır. Daha sonra çıkış noktasından başlayarak en az 15 adım normal yürüyüş yaptıktan sonra otur komutu vererek köpek otur bekle pozisyonunda beklerken sahibi 30 adım ileriye gider ve köpeğine doğru döner bekler, hakem işareti verince tekrar köpeğinin yanına gelir köpeğiyle birlikte 10adım daha normal yürüyüş yaptıktan sonra köpeğine yat komutunu verir ve durmadan duraksamadan 30 adım ileriye gider ve köpeğine doğru döner bekler, hakem işaret verince köpeğini ismiyle veya komut ile yanına cağırır,köpek hızlı ve istekli bir şekilde sahibinin önünde durur ve otur pozisyonunda bekler,sahibinin komutu üzerine köpek sahibinin sol tarafına geçer ve oturur. Bir sonraki aşama aport yani sahibine yerden 650g lık engel üzerinden 650 g lık bir dambel getirmek zorundadır.Sahibi ilk önce 650g lık dambeli 15-20 m ileriye doğru atar köpek sol tarafında oturarak bekler pozisyonundadır,komut üzerine hızlı şekilde dambeli yerden alır ve sahibine getirir önünde oturur ve ağzındaki dambeli yere bırakmadan sahibinin almasını bekler.sahibi dambeli aldıktan sonra komut ile tekrar sahibinin sol tarafına geçer ve oturur.Aynı işlem 1m engelde ve 1.80m engelde uygulandıktan sonra köpeğiyle birlikte çıkış noktasına doğru gider buarada ikinci köpek yat bekle komutundan alınır ve oda çıkış noktasına doğru gelirken , ilk köpek ileri komutu ile birlikte en az 30 adım ileriye koşarak gitmek zorundadır ve yat komutu verilince köpek sahibine doğru dönerek yatar. Sahibi köpeğinin yanına gider yat pozisyonundan otur pozisyonuna alır ve itaat bolümünü tamamlamak üzere köpeğini hakemin belirlediği yere yat bekle komutu ile yatırır en az otuz adım uzaklaşır ve ikinci köpek itaat bölümünü tamamlayana kadar köpeği yat komutunda iken en az 30 adım ilerde sırtı köpeğine dönük şekilde beklemek zorundadır .
Daha sonra her iki köpek sahibi köpekleriyle birlikte itaat bölümünü tamamladıklarını hakeme bildirirler.
Hakem her iki Köpek için değerlendirmesini yapar bu arada sahipleri ve köpekler hakemin yanından ayrılmamalıdırlar. Toplam 100 puan en az %70 yani 70 puan almak durumundadır. |
KORUMA(Bölüm C)
Koruma sınavı için gerekli olan 6 adet gizlenme noktalarının orta çizgisini takiben Köpek ve sahibi yerlerini alırlar.Köpek ileri komutu üzerine beşinci gizlenme noktasına koşarak yönelir ,gizlenme noktasını taradıktan sonra sahibi köpeği çağırır ,köpek yanına
gelince sahibi ikinci ileri komutu ile hemen altıncı gizlenme noktasına yönlendirir, köpek hızını kesmeden ,aynı komutlar üzerine altıncı gizlenme noktasına ulaşır.Burada (Helfer- Yardımcı)beklemektedir.Köpek buraya ulaştığı zaman canlı bir şekilde havlayarak yardımcıyı bulduğunu sahibine bildirir.Buarada sahibi köpek dördüncü noktaya ulaşıncaya kadar yürür ve köpek havlamaya başlayınca hakemin işareti gelinceye kadar olduğu yerde beklemek zorundadır. Köpek havlamaya devam etmeli ve yardımcının yanından kesinlikle ayrılmamalıdır,sahibi köpeğin 5 adım yanına kadar yaklaşır ve hakemin komutu üzerine köpeği çağırır veya köpeğin yanına giderek komutla pozisyon alır.Yardımcının dışarı çıkıp daha önceden belirlenmiş bekleme noktasına kadar gidip beklemesini söyler,yardımcı pozisyon aldıktan sonra sahibi köpeği ile Helfer beş adım kala yaklaşır yat komutu verir ve gizlenme noktasını aramak için gizlenme noktasında bekler,buarada hakemin işareti üzerine yardımcı kaçmak için hareketlenir, köpek yat pozisyonundan hemen saldırıya geçer ve yardımcının koluğundan ısırarak kaçmasını engelemelidir.İlk bırak komutundan sonra ikinci bir saldırı doğrudan köpeğe doğru uygulanır Yardımcı(Helfer) sopası ile iki defa omuz veya sırt bölgesine vurduktan sonra saldırıyı durdurur ve sahibinin verdiği bırak komutu sonrası köpek ısırmayı bırakır ancak yine dikkati yardımcının üzerinde olmalı ve ayrılmamalıdır.Üç defa bırak komutu verme hakkı vardır. Hakemin işareti üzerine sahibi köpeğin yanına gider ve yardımcının sopasını almadan Köpek uzun atak için pozisyona götürülür. ikinci bölüm'de köpek ve sahibinden 50m uzağından sahanın ortasına doğru ilerleyen daha sonra saldıraya geçmek üzere köpek ve sahibine doğru koşar adımlarla yönelen yardımcıyı karşılamak üzere köpek serbest bırakılır. Köpek hızla yardımcıya doğru koşar ve yardımcının engelleme hareketlerine rağmen koluğu ısırarak yardımcıyı kontrol altına almalıdır,boğuşma esnasında yardımcı vurmadan baskı uygulamalıdır.Yardımcı sadırıyı kestiği anda ve sahibinin uzaktan verdiği bırak komutuyla(üç defa bırak diyebilir ilk iki komutu olduğu yerden, üçüncü komutu vermek için 5 adıma kadar yaklaşabilir) birlikte köpek ısırmayı bırakır ancak dikati yine yardımcının üzerinde olmalıdır havlayabilir zorunlu değildir.Hakemin işareti üzerine sahibi köpeğin yanına gelir ve yardımcının sopasını alarak hep birlikte hakemin yanına gelirler ,görevin tamamlandığını bildirerek sopayı teslim eder ve ayrılırlar.
Toplam 100 puan .Bu bölümde en az 80 puan almalıdır
Koruma sınavı için gerekli olan 6 adet gizlenme noktalarının orta çizgisini takiben Köpek ve sahibi yerlerini alırlar.Köpek ileri komutu üzerine beşinci gizlenme noktasına koşarak yönelir ,gizlenme noktasını taradıktan sonra sahibi köpeği çağırır ,köpek yanına
gelince sahibi ikinci ileri komutu ile hemen altıncı gizlenme noktasına yönlendirir, köpek hızını kesmeden ,aynı komutlar üzerine altıncı gizlenme noktasına ulaşır.Burada (Helfer- Yardımcı)beklemektedir.Köpek buraya ulaştığı zaman canlı bir şekilde havlayarak yardımcıyı bulduğunu sahibine bildirir.Buarada sahibi köpek dördüncü noktaya ulaşıncaya kadar yürür ve köpek havlamaya başlayınca hakemin işareti gelinceye kadar olduğu yerde beklemek zorundadır. Köpek havlamaya devam etmeli ve yardımcının yanından kesinlikle ayrılmamalıdır,sahibi köpeğin 5 adım yanına kadar yaklaşır ve hakemin komutu üzerine köpeği çağırır veya köpeğin yanına giderek komutla pozisyon alır.Yardımcının dışarı çıkıp daha önceden belirlenmiş bekleme noktasına kadar gidip beklemesini söyler,yardımcı pozisyon aldıktan sonra sahibi köpeği ile Helfer beş adım kala yaklaşır yat komutu verir ve gizlenme noktasını aramak için gizlenme noktasında bekler,buarada hakemin işareti üzerine yardımcı kaçmak için hareketlenir, köpek yat pozisyonundan hemen saldırıya geçer ve yardımcının koluğundan ısırarak kaçmasını engelemelidir.İlk bırak komutundan sonra ikinci bir saldırı doğrudan köpeğe doğru uygulanır Yardımcı(Helfer) sopası ile iki defa omuz veya sırt bölgesine vurduktan sonra saldırıyı durdurur ve sahibinin verdiği bırak komutu sonrası köpek ısırmayı bırakır ancak yine dikkati yardımcının üzerinde olmalı ve ayrılmamalıdır.Üç defa bırak komutu verme hakkı vardır. Hakemin işareti üzerine sahibi köpeğin yanına gider ve yardımcının sopasını almadan Köpek uzun atak için pozisyona götürülür. ikinci bölüm'de köpek ve sahibinden 50m uzağından sahanın ortasına doğru ilerleyen daha sonra saldıraya geçmek üzere köpek ve sahibine doğru koşar adımlarla yönelen yardımcıyı karşılamak üzere köpek serbest bırakılır. Köpek hızla yardımcıya doğru koşar ve yardımcının engelleme hareketlerine rağmen koluğu ısırarak yardımcıyı kontrol altına almalıdır,boğuşma esnasında yardımcı vurmadan baskı uygulamalıdır.Yardımcı sadırıyı kestiği anda ve sahibinin uzaktan verdiği bırak komutuyla(üç defa bırak diyebilir ilk iki komutu olduğu yerden, üçüncü komutu vermek için 5 adıma kadar yaklaşabilir) birlikte köpek ısırmayı bırakır ancak dikati yine yardımcının üzerinde olmalıdır havlayabilir zorunlu değildir.Hakemin işareti üzerine sahibi köpeğin yanına gelir ve yardımcının sopasını alarak hep birlikte hakemin yanına gelirler ,görevin tamamlandığını bildirerek sopayı teslim eder ve ayrılırlar.
Toplam 100 puan .Bu bölümde en az 80 puan almalıdır
Schutzhund eğitiminin İtaat değerlendirmesi ve Puanlaması şu şekildedir.
SchH-1
Yedekli olarak yürüme.(Tasması takılı olduğu halde).
|
15 puan
|
Serbest yürüme
|
20 puan
|
Yürüyüş de iken “otur” komutu.
|
10 puan
|
Yüzeyden Retrieve.
|
10 puan
|
1 mt engel üzerinden Retrieve..
|
15 puan
|
Komut ile ileri koş ve komut ile yat.
|
10 puan
|
Yat komutu.(Köpeğin dikkati başka yöne dağıtlır.)
|
10 puan
|
Yat komutu ve geri çağırma
|
10 puan
|
SchH-2
Yedekli olarak yürüme.(Tasması takılı olduğu halde)
|
10 puan
|
Serbest yürüme
|
15
|
Yürüyüş de iken “otur” komutu
|
5
|
Yat komutu ve geri çağırma
|
10
|
Yüzeyden Retrieve (1kg taşıma halteri ile)
|
10
|
1 mt engel üzerinden Retrieve(650 gr taşıma halteri ile
|
15
|
“A” rampası üzerinden Retrieve
|
15
|
Komut ile ileri koş ve komut ile yat
|
10
|
Yat komutu.(Köpeğin dikkati başka yöne dağıtlır.).
|
10
|
SchH-3
Serbest yürüme
|
10 puan
|
Yürüyüş de iken “otur” komutu
|
5
|
Yat komutu ve geri çağırma.
|
10
|
Yürüyüşte iken ayakta bekle komutu
|
5
|
Koşar adımda iken ayakta bekle komutu
|
10
|
Yüzeyden Retrieve (2kg taşıma halteri ile)
|
10
|
1 mt engel üzerinden Retrieve(650 gr taşıma halteri ile
|
15
|
“A” rampası üzerinden Retrieve
|
15
|
Komut ile ileri koş ve komut ile yat.
|
10
|
Yat komutu.(Köpeğin dikkati başka yöne çevrilir.).
|
10
|
Toplam Skor :
96-100 puan Mükemmel (Vorzüglich)
90-95 puan Çok güzel (Sehr Gut)
80-89 puan Güzel (Gut)
70-79 puan Tatmin Edici (Befriedigend)
36-69 puan Hatalı (Mangelhalf)
0- 35 puan Yetersiz (Ungenügend)
96-100 puan Mükemmel (Vorzüglich)
90-95 puan Çok güzel (Sehr Gut)
80-89 puan Güzel (Gut)
70-79 puan Tatmin Edici (Befriedigend)
36-69 puan Hatalı (Mangelhalf)
0- 35 puan Yetersiz (Ungenügend)
Koruma Bölümü Değerlendirmesi ise şu puanlar üzerinden yapılmaktadır.
SchH-1
Bekle ve Havla
|
5 puan
|
Saldır.
|
35
|
Cesaret Testi ve Takip
|
.60
|
SchH-2
Kötü adamı bulma
|
5 puan
|
Bekle ve Havla
|
10
|
Kötü adamın yakalanması…
|
10
|
Eğitmeni Koruma.
|
40
|
Kötü Adamın eğitmenin yanında takibi.(Side Transport)
|
5
|
Cesaret Testi
|
20
|
Saldırı..
|
10
|
SchH-3
Kötü adamı bulma
|
5 puan
|
Bekle ve Havla
|
10
|
Kötü adamın yakalanmas
|
10
|
Eğitmeni Koruma
|
25
|
Önde yürüyen kötü adamın takibi
|
5
|
Cesaret Testi
|
25
|
Saldırı.
|
10
|
Takip
|
10
|
Toplam Skor:
96-100 Mükemmel (Vorzüglich)
90-95 Çok Güzel (Sehr gut)
80-89 Güzel (gut)
0-79 Yetersiz (Ungenügend)
90-95 Çok Güzel (Sehr gut)
80-89 Güzel (gut)
0-79 Yetersiz (Ungenügend)
Üç bölümün sonunda (İz takibi-İtaat-Koruma) köpeğe verilen puanlar toplanır ve yarışmanın şampiyonu belli olur.
286-300 Mükemmel (Vorzüglich)
270-285 Çok Güzel (Sehr Gut)
240-269 Güzel (Gut)
220-239 Tatmin Edici (Befriedigend)
110-219 Hatalı (Mangelhaft)
0-109 Yetersiz (Ungenügend)
270-285 Çok Güzel (Sehr Gut)
240-269 Güzel (Gut)
220-239 Tatmin Edici (Befriedigend)
110-219 Hatalı (Mangelhaft)
0-109 Yetersiz (Ungenügend)
KÖPEK SAVUNMA ve SALDIRISINA GENEL BİR BAKIŞ
Köpeğin koruma eğitiminde iki farklı iç güdüsü kullanılır.
1-Av Modu :
Köpek av modunda, kötü adamı aynen doğal yaşamda
olduğu gibi bir tavşan vaya bir ördeği kovalarmış gibi,kendinden emin
bir şekilde takip eder.Bu dönemde köpek korkusuzdur,sessizce avını
takip eder ve yine sessizce avını yakalar.Köpeğin yüz ifadesinde
korkunçluk gözlenmez,kulakları diktir,tehdit edici görünüşü
yoktur,dişlerini göstermez. ve bu anda köpek tamamıyle ava konsantre
olur ve onu yakalama isteği içine girer.Köpek takip esnasında ve avını
ısırken havlama,hırlama gibi davranışlar göstermez.Geri çekilme isteğide
yoktur.Yakalama ve ısırma şansını elde edene kadar avını takip eder.Avı
yakaladıktan sonra ise diğer içgüdelerini uygulayarak avını öldürür.
2- Savunma Modu :
Köpeğin kendisine yapılan bir saldırıya karşı göstermiş olduğu karşı koymadır.
Köpek bu esna içerisinde,kendini savunmak zorunda
hisseder.Av modunda ise hoşlandığı için ısırıyordu.Köpek stres
içindedir, tehlikede olduğunu hisseder ve korkmaktadır..Bundan dolayı av
modunda uyguladığı davranışın tersine,tehlikenin üstüne gitme yerine
durarak kendini savunma ihtiyacı gösterir.Bu esnada köpeğin yüz ifadesi
korkunç bir hal almıştır,köpek hırlamakta,havlamakta ve dişlerini
göstermektedir.Vücudunun arka kısmındaki tüyleri rakibinden daha büyük
gözükmek için dikleştirir,kulaklarını geriye yatırır ve kuyruğunu normal
pozisyonun altına indirir ya da paralel tutar..Bu durumda köpek sadece
ön dişleri veya çenenin yarısını kullanarak ısırır.